October 11, 2004

To the Honorable President and Members 

City Council

City of Pittsburgh

510 City-County Building

Pittsburgh, PA 15219

RE:
Questions Concerning Council Bill No. 689 

Pertaining  to Real Estate Tax Bills For the Year 2005

Dear President and Members of Council:


This opinion is intended to address two questions City Council has raised in connection with its consideration of Council Bill No. 689.  First, Council has requested a legal opinion as to whether the City may issue its real estate tax bills for the year 2005 based upon a list of preliminary assessed values provided by Allegheny County in order to allow sufficient time for property owners to take advantage of a proposed new 3% discount period for the payment of City real estate taxes.  Second, Council has requested an opinion as to whether the City may issue its real property tax bills for the year 2005 before the new fiscal year actually begins.


In regard to the first question concerning the use of so-called preliminary or estimated assessed values, it is the opinion of the Law Department that any such pre-certified values may not be used as the basis for tax bills, since those values have been traditionally provided to the taxing bodies by the Allegheny County Office of Property Assessments in advance of the certification process to assist the taxing bodies in the budgetary process.  Pursuant to statute, Allegheny County has the exclusive power to assess real property within the County and assessments proposed by the Office of Property Assessments cannot become legally effective until such values are properly certified in accordance with applicable requirements. 


In recent years, the County has altered the methodology and timing of its certification process.  In regard to the certification process in effect for the values applicable to the year 2005, Section 5-210.19.C. (1)(a) of the Administrative Code of Allegheny County provides that, “On or before the tenth day of February in 2004, the Chief Assessment Officer shall certify the assessment rolls for tax year 2005.  Copies of these assessment rolls will be provided to the Chief Executive and County Council.”  In regard to notice of certification , Section 5-210.19.C (2)(a) of the Administrative Code provides that, “Upon certification for the 2005 tax year, the Office of Property Assessments, at the direction of the Chief Assessment Officer, shall provide copies of the assessment roll for the 2005 tax year to each taxing body within the County.” 

Of course, the notice of certified values issued pursuant to the provisions cited above would not include adjustments to value which are subsequently made a the result of assessment appeals filed with the Board of Property Assessment Appeals and Review. Section 5-210.19.C.(3) of the County Administrative Code provides that, “All appeals of certified valuations to be used in the 2005 tax year shall be filed with the Appeals Board on or before the 30th day of April, 2004.”  Thus, for the tax year 2005, the values which were required to be certified as of February 10, 2004 may be increased or decreased throughout the year 2004, as various tax assessment appeals are decided and all interested parties are notified of changes resulting from such appeals.


In regard to the second question, if the County has issued and delivered to the City a list of assessments certified for the 2005 tax year, together with all information required for the issuance of tax bills, there is no legal impediment to the issuance of such bills prior to the beginning of the 2005 fiscal year, provided that such bills are not required to be paid in advance of the new fiscal year. 








Very truly yours,








Ronald H. Pferdehirt








Associate City Solicitor

cc: 
Jacqueline R. Morrow, City Solicitor

